Ani nevím, jak to uteklo, ale už se nám opět blíží Vánoce a s tím spojené vánoční pečení. A dnes mám pro Vás nejenom recept, ale zároveň i tip na dárek pro vaše blízké.
Díky Bonami mám doma konečně svoji první formu od Nordic Ware, kterou jsem si dlouho přála. A když jsou před námi ty Vánoce, vybrala jsem si formu na 8 jednotlivých chlebíčků s vánočními motivy, která mne zaujala hned na první pohled. To, že jsou formy Nordic Ware kvalitní, jsem věděla, ale když jsem poprvé formu držela v ruce, překvapila mne její váha a precizní zpracování. Jsou to holt dražší kousky do kuchyně, ale teď už přesně vím proč. Stačilo mi jedno použití, abych poznala, jak skvěle se s formou pracuje. Bála jsem se, že obrázky na formičkách nebudou tak precizně vidět i na upečených chlebíčcích, ale opak byl pravdou. Teď se spíš bojím, že si brzy pořídím nějakou další formu od Nordic Ware 🙂
Jako levnější variantu můžete použít vánoční silikonové formy, třeba takové.
Recept na voňavé sladké chlebíčky samozřejmě přikládám níže a rozhodně neváhejte si je upéct, i když budete mít jinou formu. Všechno to použité koření ve vás hned vzbudí tu pravou vánoční atmosféru. A bonusem této formy je vlastně to, že máte 8 malých formiček v jednom a jednotlivé upečené chlebíčky se skvěle hodí jako drobný předvánoční dáreček – třeba pro vaše kolegy nebo paní učitelky ze školky/školy. A tak to přesně plánuji i já – chlebíček zabalím do celofánového pytlíčku, převážu vánoční mašlí a je hotovo. Věřím, že takový vlastnoručně vyrobený dáreček potěší každého.
Chlebíčky díky použitému koření vykouzlí atmosféru Vánoc téměř okamžitě. Já kardamom miluji, takže příliš nešetřím, ale někomu přijde moc aromatický, tak zas naopak může ubrat. Ačkoliv je to pracnější, já si kardamom drtím sama v hmoždíři, protože jedině tak máte zaručené to nejlepší aroma. Doporučuji také nezaměňovat pomerančovou kůru za citronovou, byla by to trochu škoda.
Suroviny:
2 a 1/4 hrnku hladké mouky
3/4 hrnku cukru krupice
2 vejce
100 g rozpuštěného másla
200 ml mléka
50 ml pomerančového džusu
vrchovatá lžička kypřícího prášku
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky mletého kardamomu
1/2 lžičky sušené pomerančové kůry
špetka soli
hrst nahrubo nasekaných sušených třešní/višní
hrst nahrubo nasekaných mandlí
Postup: