Madlenky jistě patří do klasické francouzské cukrařiny. Jsou to vlastně jednotlivé malé piškotky, klasicky dělané ve tvaru mušlí, které ale vypadají stejně jako nám více známé pracny. Sice recept vkládám teď před Vánoci, ale musím dodat, že se nejedná o klasické vánoční cukroví. Madlenky se pečou po celý rok, ale na Vánoce se také dobře hodí.
Jak už jsem řekla, vypadají jako naše pracny, ale strukturou a chutí jsou úplně jiné. Madlenky se nejčastěji dělají vanilkové, ochucené citronovou kůrou nebo s kandovaným ovocem. Dají se ale ochutit v podstatě čímkoliv. Já zkusila klasiku s kandovanou kůrou a pak netradiční obměnu přidáním matcha čaje. Chuťově byly dobré obě verze, ale ta zelená přece jen není tak estetická. Ať už na Vánoce nebo jindy, madlenky jsou skvělý způsob, jak sladce pohostit návštěvu. Doporučuji péct v silikonové nebo nerezové formě na madlenky (pracny). Já mám tuto.