Luxusní cuketový dort s mascarpone a karamelem

Každé léto se opakuje ta stejná situace. Každý má na zahrádce přebytek cuket, a tak i když zrovna vy zahrádku nemáte, dostáváte cukety od tchýně, od sousedky nebo od kamarádky z práce 🙂 A teď se nabízí klasická otázka, kam s nimi. Ale naštěstí inspirace je dost a já mám dnes pro vás jeden z mých nejoblíbenějších cuketových receptů vůbec.

Recept mám od skvělé Kačky Vidličky, na jejímž blogu najdete mnoho dalších chutných zákusků a dortů. Já jsem si dortík jen lehce upravila podle svého. Takže tímto moc děkuji Kačce za inspiraci!

Jestli je něco, co byste z cukety určitě měli vyzkoušet, doporučuji právě tento cuketový dort. U nás doma ho všichni milují a za sezónu ho dělám několikrát.

Cuketový dort je hutný a vláčný, mascarpone se smetanou mu dodává jemnost a karamelová poleva se zkaramelizovanými ořechy z něj dělá luxusní záležitost. Několikrát jsem si sama ověřila, že nikdo nepozná, z čeho vlastně dort je a v tom je jeho velký vtip. Ti nekoneční odpůrci cuket pro jednou nebudou mít slov a dort si okamžitě oblíbí. Nemusíte se za něj stydět i před návštěvou, spíš bych řekla, že vám utrhají ruce 🙂

Karamel si můžete udělat dopředu do zásoby, aby samotná příprava dortu byla o něco jednodušší. Zbylý karamel jednoduše uchováte v lednici a použijete i u jiných dezertů.

Další skvělý recept na cuketový dortík s čokoládou najdete v mojí e-kuchařce 🙂
 
Pohled shora na výřez dortu a celý dort na podnosu
 
Suroviny:
na korpus o průměru 23-25 cm
cca 800 g nahrubo nastrouhané cukety, oloupané a zbavené semínek
200 g hladké mouky
200 g kokosového cukru (třinového cukru)
40 g kakaa
1 sáček kypřícího prášku
180 ml rostlinného oleje
200 ml polotučného mléka
3 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžičky perníkového koření (od Antonína)
2 špetky soli
 
na krém:
250 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
2 lžíce cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu
 
na karamel:
150 g cukru krupice
100 ml smetany na šlehání
30 g másla
50 ml vody
 
zkaramelizované ořechy:
3 lžíce třtinového cukru
 
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Nejdříve smícháme v míse sypké suroviny na korpus. Stranou prošleháme olej s mlékem, vajíčky a extraktem a přilijeme k suché směsi. Jako poslední k těstu přidáme nastrouhanou cuketu a znovu dobře promícháme, až je směs kompaktní. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Pečeme na horkovzduch asi 70 minut, dokud špejle vyjde z koláče čistá. Pečeme opravdu dlouho, ale je to tak, cuketa je velmi vlhká a chce to svůj čas.  
 
Na krém vyšleháme smetanu dotuha a lehce vmícháme mascarpone s cukrem i vanilkový extrakt.
 
Dále si připravíme karamel. Do rendlíku nasypeme cukr, zalijeme vodou, přivedeme k varu a necháme mírně probublávat. Mícháme pouze dokud se nerozpustí cukr, poté už ne. Je ale důležité kontrolovat neustále barvu, aby se karamel nepřipálil. Jak se odpařuje voda, karamel bude zlátnout – dejte mu ale čas, chvíli to trvá. Když je barva krásně zlatavá, ale ne příliš hnědá, karamel odstavíme z plamene. Ohřejeme si smetanu k bodu varu a ihned ji za stálého míchání vlijeme do právě odstaveného karamelu. Karamel nejdříve vzkypí, tak se nelekněte. Stálé mícháme metličkou, dokud nedostaneme hladký krém. Přidáme máslo, znovu promícháme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
 
Nakonec si připravíme zkaramelizované ořechy tak, že v rendlíku rozpustíme cukr, přidáme ořechy a řádně mícháme, dokud se ořechy pěkně neobalí. Stáhneme z ohně a ořechy rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a necháme vychladnout. Poté nasekáme na větší kousky.
 
Nakonec vše zkompletujeme. Na vychladlý korpus rozprostřeme krém, pocákáme tekutým karamelem a ozdobíme zkaramelizovanými ořechy.
 
Detail na kousek dortu na talířku
 
Kousek dortu zepředu, v pozadí celý dort a káva
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.