Mám tu pro vás první recept v novém roce. Pro mne je tento rok ve znamení změn. Začala jsem znovu chodit do práce, ale nevrátila jsem se do té původní, našla jsem si jinou, která víc vyhovuje mým současným potřebám. Zároveň dcera začala chodit do jeslí a tak se učíme fungovat v novém režimu. Jestli jsem si předtím myslela, že mám málo času, tak teď to platí dvojnásob. V práci se mi ale líbí a doufám, že mi to vydrží. Samozřejmě se trochu bojím, aby mé pracovní vytížení nemělo negativní vliv na blog, ale budu se maximálně snažit, abych vám i nadále servírovala nové recepty a tipy v pravidelné míře.
A tak možná trochu symbolicky vkládám recept na báječné těstoviny s fazolkami a lososem, které jsou na přípravu velmi jednoduché a rychlé, takže je stačíte uvařit i když nemáte času příliš nazbyt. U nás doma se ryba (a nejen losos) začala objevovat čím dál častěji. Je to sice trochu větší nápor na peněženku, ale stojí to za to. A jak jste na tom vy? Jakou rybu máte rádi? Mně třeba velice chutná ryba mahi-mahi, ale tu je trochu problém sehnat.
Nejprve si připravíme lososa, kterého osolíme, opepříme a přidáme koření na ryby. Já jsem si v poslední době oblíbila balkánskou čubricu, která se k rybě dobře hodí, i když primárně na ryby určená není. Potřeme trochou olivového oleje a celý filet opečeme na pánvi s trochou másla a oleje (nejdřív pečeme stranu s kůží) z obou stran. Pozor ať lososa neupražíte příliš, aby nebyl suchý. Hotovou rybu dáme na papírovou utěrku, ať pohltí přebytečný tuk a necháme trochu zchladnout.
Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Šalotku nakrájíme najemno a na velké pánvi (klidně na té po rybě) necháme na směsi másla a olivového oleje zesklovatět, přidáme rozmarýn, fazolky, prohřejeme a stáhneme plamen.
Přidáme hotové těstoviny a créme fraiche a dobře promícháme, aby se všechny těstoviny hezky obalily. Těstoviny dobře osolíme, opepříme, případně okořeníme oblíbeným kořením. Já použila opět hrubě mletou čubricu, ale dobré je třeba i oregano nebo provensálské koření. Nakonec do těstovin přidáme i lososa, kterého jsme předtím zbavili kůže a rukou či vidličkou natrhali na větší kousky. Celou směs zakápneme podle chuti citronovou šťávou, rychle prohřejeme v pánvi a ihned podáváme.