Špaldová linecká vajíčka

Myslím, že budu mluvit i za Vás, když řeknu, že letošní čekání na jaro je celkem dlouhé a to nejen kvůli zimě jako takové, ale i celkově kvůli aktuální situaci. Většina z nás se k jaru upíná jako k jediné světlé vidině následujících měsíců. Držme si palce, ať nám to jaro trochu osvěží mysl…

No a s jarem přichází samozřejmě i Velikonoce, které jsou oslavou barev a probuzení přírody a alespoň mě vždy přinášejí velmi pozitivní náladu. Jako každý rok, tak i tentokrát mám pro vás tematický recept, abyste se mohli v kuchyni trochu vyřádit. Letos jsem připravila linecká vajíčka se špaldovou moukou, která jsou hravá a moc dobrá. Myšlenka na linecké mě přepadla už někdy na konci ledna, kdy jsme dojídali poslední cukroví a linecká kolečka byla stále vynikající. A tak si říkám, proč si vlastně to linecké neupečeme během roku častěji….no a Velikonoce se na to skvěle hodily.

Špaldová mouka receptu trochu přidá na hodnotě a obzvláštní ho oproti klasické verzi a na vás už potom zbude jen vybrat si tu pravou marmeládu. Rybízová je klasika, ale já tentokrát zkusila malinovou a domácí meruňkovou s levandulí.

Vajíčka je také nutné nechat trochu odležet, takže si je upečte s předstihem a pár dní je nechte odpočívat v krabici v chladu. Určitě vám skvěle poslouží i jako výslužka pro koledníky, jestli je tedy dříve nezabaví členové domácnosti 🙂

Suroviny:
200 g hladké mouky
200 g špaldové mouky
100 g cukru krupice
250 g  změklého másla
2 žloutky
1 vejce
1 vanilkový cukr
1 lžíce rumu (podle konzistence těsta)
1/4 lžičky citronové kůry

hladké mouka na podsypání
libovolná marmeláda na slepení
 
Postup:
Všechny suroviny smícháme buď v robotu pomocí háku na těsto nebo ručně na válu. Mouku přidávejte postupně, podle konzistence těsta. Výsledkem by mělo být hladké a pružné těsto, které krásně drží tvar a příliš si nelepí. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň přes noc odležet v lednici. Já ale nechávám i dva dny.
 
Z těsta vyvalujeme plát tlustý asi 3-4 mm a vykrajujeme vajíčka nebo jiné jarní tvary. Pečeme v troubě, dokud vajíčka nejsou pevná, ale ne hnědá. Podle velikosti tvarů to trvá 6-8 minut, ale respektujte hlavně zkušenosti se svojí troubou.
Upečená vajíčka necháme vychladnout a poté naskládáme do krabice a uložíme do chladu. Já tvary neslepuji ihned ale nejdříve až druhý den. Slepená vajíčka dále skladujeme v krabici v chladu a před konzumací necháme uležet aspoň 5 dní.
 
 
 
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.