Myslím, že budu mluvit i za Vás, když řeknu, že letošní čekání na jaro je celkem dlouhé a to nejen kvůli zimě jako takové, ale i celkově kvůli aktuální situaci. Většina z nás se k jaru upíná jako k jediné světlé vidině následujících měsíců. Držme si palce, ať nám to jaro trochu osvěží mysl…
No a s jarem přichází samozřejmě i Velikonoce, které jsou oslavou barev a probuzení přírody a alespoň mě vždy přinášejí velmi pozitivní náladu. Jako každý rok, tak i tentokrát mám pro vás tematický recept, abyste se mohli v kuchyni trochu vyřádit. Letos jsem připravila linecká vajíčka se špaldovou moukou, která jsou hravá a moc dobrá. Myšlenka na linecké mě přepadla už někdy na konci ledna, kdy jsme dojídali poslední cukroví a linecká kolečka byla stále vynikající. A tak si říkám, proč si vlastně to linecké neupečeme během roku častěji….no a Velikonoce se na to skvěle hodily.
Špaldová mouka receptu trochu přidá na hodnotě a obzvláštní ho oproti klasické verzi a na vás už potom zbude jen vybrat si tu pravou marmeládu. Rybízová je klasika, ale já tentokrát zkusila malinovou a domácí meruňkovou s levandulí.
Vajíčka je také nutné nechat trochu odležet, takže si je upečte s předstihem a pár dní je nechte odpočívat v krabici v chladu. Určitě vám skvěle poslouží i jako výslužka pro koledníky, jestli je tedy dříve nezabaví členové domácnosti 🙂
Suroviny:
200 g hladké mouky
200 g špaldové mouky
100 g cukru krupice
250 g změklého másla
2 žloutky
1 vejce
1 vanilkový cukr
1 lžíce rumu (podle konzistence těsta)
1/4 lžičky citronové kůry