Skořicové dýňové rolky s polevou

Skořicoví šneci jsou, troufám si říct, nestárnoucí evergreen a všichni je mají rádi. Hlavně skořice teď k podzimu prostě neodmyslitelně patří. No a to stejné se dá říct i o dýni. Takže když přidáme do klasického receptu trochu inovace v podobě dýňového pyré, tak nám vznikne neotřelá varianta skořicových šneků (dýňové rolky), která nechutná o nic hůře, možná bych řekla, že je ještě trochu zajímavější skrz použité koření Pumpkin Spice.

No a kdo by neznal třeba Pumpkin Spice laté, že? Ale sehnat tento mix koření v Čechách byl ještě před pár lety docela problém. Moje oblíbené Koření od Antonína však začalo tuto směs koření dělat a od té doby jsem již na podzim připravená a přidávám ho jako do moučníků, tak občas i do kávy nebo horké čokolády. Přidávám odkaz zde.
Moje doporučení není na základě spolupráce, ale čisté spokojenosti:)

Pohled shora na pekáč s dýňovými skořicovými rolkami

Suroviny:
na 12-14 rolek

80 ml mléka
30 g rozpuštěného másla
1 balíček sušeného droždí
50 g panely ( nebo třtinového cukru)
120 g dýňového pyré
1 vejce
340 g hladké mouky
1/2 čajové lžičky koření Pumpkin Spice
2 špetky soli

na náplň:
90 g hodně změklého másla
100 g panely
1 lžíce mleté skořice
1/2 lžičky koření Pumpkin Spice

na polevu:
100 g termizovaného sýru typu Lučina (Palouček)
4 lžíce tučného tvarohu z vaničky
60 g moučkového cukru
cca 4 lžíce javorového sirupu (podle chuti)
několik lžic mléka, je-li poleva příliš hustá

Postup:
Vlažné mléko smícháme s rozpuštěným máslem, lžičkou cukru a droždím a necháme 10 minut vzejít kvásek. Mezitím pomocí ručního mixéru nebo robotu (s K metlou) ušleháme dýňové pyré s cukrem*.

Poté přidáme koření, přilijeme kvásek a dobře promícháme. Dále zapracujeme do těsta i vejce a nakonec po několika částech vmícháme při malých otáčkách i mouku. Mělo by vzniknout hladké, kompaktní těsto.

Zakrytou mísu s těstem necháme na teplém místě asi 1 hodinu, dokud těsto nevykyne. Mezitím si připravíme náplň do rolek tak, že změklé máslo jednoduše smícháme s kořením a cukrem. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník o velikosti menšího plechu (cca 25×45 cm) a tloušťkou cca 1 cm.
Těsto důkladně potřeme náplní a delší stranou srolujeme do rolády. Dostatečně velkou zapékací misku (pekáček) vymažeme máslem a skládáme do ní jednotlivé rolky (šneky), které krájíme z rolády o tloušťce asi 2,5 – 3 cm. Rolky v pekáčku zakryjeme a necháme ještě alespoň 30 minut kynout.
 
Troubu předehřejeme na 170°C  a rolky pečeme cca 20 minut, dokud nebudou zlatavé. Necháme je zcela vychladnout a pote přelijeme připravenou polevou, kterou získáme jednoduchým smícháním všech potřebných surovin.

*Dýňové pyré uděláte jednoduše rozmixováním upečené hokaido dýně s trochou vody. 

Pohled zblízka na rolky v pekáčku, v pozadí dýně

Podhled na rolky v pekáčku, v pozadí svíčka a vřes

"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.