Masové kuličky se smetanovou omáčkou

Masové kuličky jsou prostě skvělá věc. Nevím, jestli byly tak oblíbené i před Ikeou, ale každopádně Ikea jejich popularitě hodně pomohla 🙂 Já jsem tedy nikdy nebyla nějaký stálý a nadšený strávník právě v Ikee, ale samozřejmě jsem jejich kuličky také mnohokrát ochutnala.

Tento recept nemá za cíl se známým švédským kuličkám přiblížit přesně na chlup, mohu vám ale slíbit, že vás dostanou 🙂 Je sice fajn mít jedno rezervní balení kuliček v mrazáku, domácím se ale nic nevyrovná. Navíc teď na podzim je to přímo ideální jídlo pro sychravý den. Já je nejraději připravuji s poctivou domácí bramborovou kaší, mňam 🙂

Suroviny:
na kuličky
500 g kvalitního mletého masa (často si sama melu)
1 středně velká cibule, nasekaná
4-5 lžic strouhanky (panko strouhanka)
1 vejce
půl lžíce sušeného česneku
půl lžičky mletého muškátového oříšku
1 lžička koření na mletá masa
hrstka nasekané petrželky
sůl, pepř (nešetřit)
1-2 lžíce olivového oleje + 1 lžíce másla
 
na omáčku
60g másla
3 lžíce hladké mouky
200 ml smetany
400 ml hovězího vývaru
1 lžíce worcestrové omáčky
1 lžička dijonské hořčice
sůl, pepř
 
Postup:
Mleté maso smícháme v keramické míse s cibulí, vejcem, strouhankou, petrželkou a kořením. Důkladně promícháme až dostaneme kompaktní hmotu, v případě potřeby přidáme trochu strouhanky, ale opatrně. Naopak doporučuji nešetřit pepřem ani solí. Navlhčenou rukou válíme z masa kuličky. Podle zvolené velikosti by jich mělo být 12 až 20 ks.
 
Na hlubší pánvi rozehřejeme olej a máslo a kuličky opékáme ze všech stran. Poté přemístíme do zapékací misky a 5 minut necháme dopéct v troubě. Kuličky udržujeme teplé.
 
Nyní si připravíme omáčku. Na stejné pánvi rozehřejeme zbývající máslo, přisypeme mouku a důkladně prošleháváme až dostaneme světle hnědou jíšku. Zalijeme ji vývarem a smetanou a opět dobře promícháme, aby měla omáčka hladkou konzistenci. Nakonec přidáme worcestrovou omáčku a hořčici a přivedeme pomalu k varu, aby omáčka zhoustla. Dochutíme solí a pepřem. Do hotové omáčky vrátíme kuličky, necháme společně 2 minuty prohřát a můžeme podávat. Já je mám nejraději s domácí bramborovou kaší a posypané bylinkami 🙂
Kuličky můžeme podávat s brusinkovou marmeládou, kterou již hotovou můžete koupit třeba právě v Ikee.
 
 
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.