Madlenky – vanilkové a s matcha tea

Madlenky patří mezi klasickou francouzskou cukrařinu. Jsou to vlastně jednotlivé malé piškotky, klasicky dělané ve tvaru mušlí, které ale vypadají stejně jako nám více známé pracny. Sice recept vkládám těsně před Vánoci, ale musím dodat, že se nejedná o klasické vánoční cukroví. Madlenky se totiž pečou po celý rok, ale na Vánoce se skvěle hodí. Jak už jsem řekla, vypadají jako naše pracny, ale strukturou a chutí jsou úplně jiné. Madlenky se nejčastěji dělají vanilkové, ochucené citronovou kůrou nebo s kandovaným ovocem. Dají se ale ochutit v podstatě čímkoliv.

Já zkusila klasiku s kandovanou kůrou a pak netradiční obměnu přidáním matcha čaje. Chuťově byly dobré obě verze, ale ta zelená přece jen není tak estetická. Ať už na Vánoce nebo jindy, madlenky jsou skvělý způsob, jak sladce pohostit návštěvu. Madlenky se pečou v silikonové nebo nerezové formě na madlenky, ne v pracnových formičkách. Formu seženete třeba zde.

Suroviny:
125 g másla
125 g hladké mouky
125 g krupicového cukru
4 vejce
1 lžíce kukuřičné mouky
1 lžička vanilkového extraktu
25 g sekané kandované kůry
1 lžička mletého matcha tea (koupíte třeba zde)
moučkový cukr na posypání
 
Postup:
Na mírném ohni rozpustíme v kastrůlku máslo a necháme ho vychladnout. Mouku a kukuřičnou mouku prosijeme do mísy. Do velké žáruvzdorné mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr a vanilkový extrakt a postavíme na kastrůlek s mírně vroucí vodou. Směs šleháme, dokud nezhoustne a neztrojnásobí svůj objem. Nakonec by měla směs těžce odkapávat ze šlehače a zanechávat stopu. Mísu sundáme z nádoby s vodou a šleháme dál, dokud směs trochu nezchladne. Postupně přidáváme prosátou mouku, kterou zamícháme do těsta. Když je těsto s moukou téměř spojené, po okraji mísy  dovnitř pomalu naléváme pramínkem zchladlé máslo. Když dostaneme kompaktní těsto, přimícháme kandovanou kůru a lžící nebo zdobícím sáčkem s velkým otvorem plníme formičky.
 
Silikonová forma není potřeba vymazávat, nerezovou je dobré vymazat máslem. Pečeme 10 -12 minut v předehřáté troubě na 190°C, dokud nebudou lehce zlaté.  Upečené madlenky necháme chvíli zchladnout ve formě a pak vyklopíme.To máme vanilkové madlenky s kandovanou kůrou. Na ty s matcha tea akorát vynecháme vanilkový extrakt a kůru a místo toho přidáme čaj matcha.
Na servírovacím tácu pak madlenky posypeme moučkovým cukrem.
 
 
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.