Jahodová marmeláda s mátou

Letos to vypadalo téměř beznadějně, ale konečně jsme se dočkali 🙂 Konečně začíná sezóna jahod, kterou já osobně prostě miluji. V zásobě mám celkem dost receptů ze starého blogu, takže vám je postupně přesunu i sem – na můj nový blog. A určitě vyzkoušejte třeba můj oblíbený jahodový cheesecake!

Jahodová marmeláda je pro mě takový každoroční „must have“ a naše rodina už by bez ní nedokázala žít. A také je ze všech marmelád vždy první pryč 😀 Jahodová marmeláda je sice klasika, ale použitá máta ji dodá nový šmrnc a neotřelou chuť. Nebojte se, máta není v marmeládě cítit příliš výrazně, že by přebyla chuť jahod – spíš ji doplňuje.
A jestli jste z okolí Prahy a máte rádi jahody, jistě znáte vyhlášené kunratické jahody. A jestli ne, určitě byste je měli vyzkoušet. Pravidelně tu pořádají i samosběr.

Jahodová marmeláda ve skleničce

Suroviny:
1,5 kg jahod
500 g želírovacího cukru 3:1
4 snítky máty
Postup:
Jahody důkladně omyjeme a odstopkujeme. Já už několik let používám tuto metodu. Očištěné jahody nakrájíme na malinké kousky, dáme do velkého nepřilnavého hrnce a dobře promícháme s želírovacím cukrem. Necháme chvíli, aby jahody pustily šťávu a poté přivedeme směs k varu. Mezitím otrháme lístky máty a nasekáme je najemno.
Když se jahody začnou vařit rozmačkáme je šťouchadlem na brambory a necháme asi dvě minuty vařit. Směs dále rozmixujeme ponorných mixérem dohladka. jestliže chceme mít džem s kousky rozmixujeme jahody pouze částečně. Jahodovou marmeládu necháme ještě další dvě minuty provařit a přitom sbíráme z povrchu světlou pěnu, která je nežádoucí.
Horkou marmeládu rychle plníme do připravených sterilovaných sklenic, které po naplnění otočíme na pár minut dnem vzhůru. 
Detail na jahodovou marmeládu ve skleničce
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.