Halloweenské strašidelné cupcakes

Tak jako každý rok, přidávám pro vás vždy nějakou novou inspiraci na Halloweenské pečení či vaření. A tentokrát to budou veselé halloweenské cupcaky, které si můžete vyrobit třeba s dětmi a zapojit pořádně fantazii. Vykrajovátka i ozdobné košíčky mám z Aliexpressu, tam je pro toto tvoření opravdu nekonečně mnoho potřeb. Ale už i v českých internetových obchodech s cukrářskými potřebami seženete na Halloween mnoho ozdobiček 🙂  Co to týče vykrajovátek a razítek, tak mám ráda třeba tvoritko.cz

Já používám na muffiny těsto ze zakysané smetany a máslovo-bílkový krém, který skvěle drží tvar, ale ale můžete samozřejmě použít svoje ověřené recepty, které fungují vám. Tak pojďme na to, fantazii se meze nekladou!

Strašidelné halloweenské cupcaky s oranžovou polevou

Muffiny:
na 14 ks

250 g hladké mouky
150 g cukru krupice
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
2 vejce
2 lžíce oleje
200 g zakysané smetany
150 ml polotučného mléka
pár kapek vanilkového extraktu

Postup:
V jedné míse smícháme sypké suroviny a ve vedlejší míse rozšleháme vajíčka se zakysanou smetanou, mlékem a olejem. Nakonec vlijeme tekutou směs k sypké a dobře promícháme, aby vzniklo hladké těsto. To vlijeme do připravených papírových košíčků (max. do 3/4 košíčku) a pečeme ve vyhřáté troubě (na 180°C) cca 18 minut, otestujeme špejlí. Muffiny necháme zcela vychladnout a připravíme si krém.

Máslovo-bílkový krém
2 bílky
110 g cukru
170 g studeného másla
špetka soli
oranžové barvivo Wilton

Postup:
Bílky dáme do žáruvzdorné misky, smícháme s cukrem a solí a misku umístíme nad vodní lázeň (miska se nesmí dotýkat vody). Bílky s cukrem mícháme ruční metličkou a zahříváme, dokud se cukr nezačne rozpouštět. Je nutné hlavně hlídat teplotu, aby se bílky nezačaly vařit. Nejlépe to jde, pokud máte potravinářský teploměr – teplota bílků by měla dosáhnout asi 65°C, potom je odstavíme a přelijeme je do šlehací mísy od robotu. Jestliže nevlastníte teploměr, můžete zkusit test promnutí bílků mezi prsty, kdy nejenže poznáte, že cukr se již rozpustil, ale při správné teplotě ještě bílky mezi prsty udržíte a příliš nepálí.

 Bílky šleháme v robotu, dokud nezchladnou a nevytváří pevné špičky, což je minimálně pět minut. Poté vyměníme šlehací metlu za „K“ metlu (neboli pádlovou metlu) a pomalu a postupně začneme přidávat kousky másla. Bílky se začnou měnit na krém, který nejdříve vypadá jako sražený, ale postupně se z něj stane krásný hladký krém, jen je potřeba vydržet. Budete-li chtít, můžete krém obarvit na oranžovo jako já, barvy stačí málo, tak ji přidávejte opatrně.

 
Tento máslovo-bílkový krém je velmi stabilní a velmi dobře se s ním pracuje a zdobí, protože krásně drží tvar a to i za pokojové teploty.

Já jsem použila zdobící špičku ve tvaru hvězdy a krémem ozdobila každý muffinek. Poté jsem vykrájela různé halloweenské tvary z potahovací hmoty (marcipánu) a přilepila na krém. Detailní zdobení už ale nechávám na vás a vaší fantazii 🙂

Pohled zepředu na cupcake s ozdobou ducha

 

Pohled shora na cupcake s ozdobou čarodějnického klobouku

"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.