Dýňové bagely

Tak jako každý podzim, budu vás zde opět zásobovat novými dýňovými recepty. Dýně podle mne k podzimu prostě patří a já jí mám moc ráda pro její variabilitu. Můžete z ní vykouzlit recepty sladké i slané a kromě dospělých ji mají rádi i děti.

Tentokrát vám přináším recept na dýňové bagely. A bagely jsou vlastně takové houstičky s dírou uprostřed, připomínající donut.
Já jsem si dříve myslela, že bagely pocházejí ze Severní Ameriky, protože tam jsou velmi populární. Ale není tomu tak. Bagely mají svůj původ v Polsku, kde je začala péct polská židovská komunita. Do Ameriky se dostaly až později, když je tam s sebou z Evropy přivezli židovští přistěhovalci.

Dýně dodá houstičkám vláčnější strukturu a dýňové koření zajistí zajímavou, lehce aromatickou chuť. Jestli doma nemáte dýňové koření, opět doporučuji moje oblíbené Koření od Antonína.
Náplň dýňových bagelů si můžete zvolit podle vlastní chuti, ale velmi dobře chutnají se žervé nebo jiným krémovým sýrem.

Jestli vás zajímají moje další dýňové recepty, najdete je zde.

Pohled shora na bagely na talíři a tácku

Suroviny:
na 8-9 bagelů

3 hrnky pšeničné chlebové mouky
1 hrnek  dýňového pyré* (asi ze 700-800 g dýně hokkaidó)
cca 1,5 dcl vlažné vody
2 lžičky cukru
1 pytlíček sušeného droždí
2 lžičky soli
1 lžička dýňového koření

1 rozšlehané vajíčko na potření

Postup:
Všechny suroviny na těsto dáme do mísy od robotu a pomocí hnětacího háku zaděláme hladké kompaktní těsto. Vodu ale přidáváme postupně, protože každé dýňové pyré může obsahovat jiné množství vody a těsto by mohlo být příliš řídké.

Těsto necháme na teplém místě asi 30-50 minut vykynout a pak ho rozdělíme na 8-9 kousků, ze kterých vytvarujeme bochánky. Pomocí palce potom uděláme do každého bochánku díru uprostřed a vytvarujeme typický tvar bagelů.  Ty pak necháme na pomoučněném vále přikryté dalších 10 minut kynout.

Mezitím si dáme vařit vodu do většího kastrolu a pak bagely dáme po dvou do vroucí vody a vaříme 45 vteřin z každé strany. Poté je děrovanou naběračkou vyndáme a necháme okapat na papírové utěrce.

Všechny povařené bagely přemístíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vajíčkem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 minut dozlatova. Hotové bagely necháme zcela vychladnout na mřížce a potom je plníme podle chuti.

Já má ráda kombinaci žervé, šunky a okurky a když se budete chtít pořádně najíst, tak doporučuji naplnit bagely avokádem a sázeným vejcem.

*Dýňové pyré uděláte jednoduše tak, že upečenou dýni rozmixujete dohladka s trochou vody.

Pohled na plněný dýňový bagel na talířku

Tagy:
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.