Rajčata pěstuji na své zahrádce už pátým rokem a musím říct, že se mi zatím docela daří a úroda je vždy pořádná. Akorát předloni, když keříčky pomlátily kroupy, tak jsme měli rajčat méně, ale jiné roky doslova nevíme co s nimi. Každý rok tak většinou připravuji domácí passatu a domácí kečup. Rajčata také zavařujeme a dva roky také sušíme v sušičce.
A dnes se s vámi chci podělit právě o recept na domácí kečup, který už nebudete dělat jinak. A třeba ho jako my přestanete i kupovat.
Domácí kečup totiž obsahuje oproti tomu kupovanému jen poctivé ingredience a proto je vhodnější třeba i pro děti, které většinou kečup milují.
Bude Vás to sice stát trochu práce, ale máte-li přebytky rajčat, ten výsledek za to stojí 🙂
Suroviny:
na 5 menších skleniček
2 kg rajčat
150 ml octa
600 g cibule
250 g cukru krupice
2 lžíce soli
1 lžíce sladké papriky
5 kuliček nového koření
3 celé hřebíčky
3 špetky mleté skořice
půl lžíce pepře (volitelné)
pro pálivou variantu 1 lžička chilli nebo 2 feferonky
Postup:
Rajčatům vykrojíme bubák a nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno a spolu s rajčaty dáme do velkého hrnce a přivedeme k varu. Přidáme cukr, ocet a všechno koření. Nové koření a hřebíčky dáme nejlépe do malého látkového sáčku, abychom je později mohli dobře vyndat.
Horký kečup plníme do čistých sklenic a důkladně zavíčkujeme. Poté je potřeba kečup sterilizovat asi 20 minut při teplotě 80°C.