Čokoládové dortíčky s lískovými oříšky

Ježíšek letos opět nezklamal a přinesl mi několik kuchařek 🙂 Za chvilku budu muset pomalu řešit, kam je všechny dám. Jeden z nových přírůstků v mojí knihovně je i druhý díl kuchařky od Elly Woodwards – Deliciously Ella (Lahodně s Ellou). První díl již mám z minulých let

Ella je anglická foodblogerka, která v roce 2012 rapidně změnila svoje stravovací návyky a životní styl v souvislosti s její obtížnou nemocí, na kterou byli lékaři krátcí. Přechod na čistě rostlinnou stravu a zpomalení životního rytmu docílila nejen uzdravení, zjistila také, že se cítí lépe než kdykoli předtím.

Jak už jsem několikrát řekla, já nejsem vegan ani vegetarián, ale přírodní a zdravá strava je mi blízká a ráda se veganskými recepty inspiruji. Ráda totiž zkouším nové věci a Ella má ve své druhé knize opět mnoho dobrot, které stojí za ochutnání. Ella používá ve svých receptech mnoho ořechů, luštěnin, rozmanité zeleniny, ale i různé koření. Kromě tipů na snídaně nebo večeře nechybí kapitola se zdravými sladkostmi. Já jsem vyzkoušela tyto skvělé dortíčky, které jsou plněné domácí zdravou nutellou a jsou neodolatelné 🙂

Jediné negativum na tomto typu stravy vidím finance. Jestliže totiž v každém druhém receptu na sladké máte použít 300 g mandlí nebo 200 g makadamových oříšků, trošku to vaši peněženku provětrá…

Suroviny:
na 12 ks
 
na těsto
14 velkých vypeckovaných datlí (Medjool) nebo datlová pasta
300 g jemně mletých mandlí
4 lžíce kokosového oleje
trocha mouky z hnědé rýže či pohanky
 
na náplň
150 g lískových oříšků
1 zralé avokádo, oloupané a nakrájené
5 lžic javorového nebo agávového sirupu
4 lžíce nepraženého kakaového prášku
100 ml vody
špetka soli
 
Postup:
Troubu předehřejeme na 170°C. Lískové oříšky nasypeme na plech a dáme péct do trouby asi na 10 minut. Ještě teplé ořechy zabalíme do utěrky a mneme v rukou, dokud neopadají všechny slupky. Poté necháme vychladnout.
 
Dále si připravíme těsto tak, že všechny ingredience kromě mouky dáme spolu se 3 lžícemi vody do kuchyňského robotu a rozmixujeme na lepkavou směs. Vál podsypeme moukou a z hmoty vyválíme  slabé těsto. Pomocí kulatého vykrajovátka vykrojíme kolečka trochu větší než díra v plechu na muffiny. Kolečka vtlačíme do vymazaných (kokosovým olejem) otvorů v muffinovém plechu. Mne se ale osvědčilo těsto neválet, pouze ho rovnoměrně vtlačit do formiček. Pečeme v troubě 10-15 minut dozlatova, necháme vychladnout a vyklepneme z formiček.
 
Vychladlé lískové oříšky dáme do robotu a mixujeme tak dlouho, dokud nezískáme oříškové máslo (je potřeba silný robot). Poté přidáme všechny ostatní ingredience a důkladně mixujeme, dokud nezískáme krásně hladkou čokoládovou hmotu. Chladné košíčky plníme vrchovatou lžící náplně a můžeme servírovat. Uchováváme v lednici.
 
 
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.