Chlebíky zapečené s rajčaty

Tuhle dobrůtku si doma k večeři dáváme docela často a o to víc ještě teď v létě, když mám přísun čerstvých rajčátek ze zahrádky. Inspirací pro mne byla doba, kdy jsem pracovala v Řecku, v jedné lepší středomořské restauraci. Dělali tam totiž podobné chlebíčky v rámci couvertu a já si je oblíbila. Nazývali je tam tenkrát bruschettou a já v té době ani moc netušila, jakou bruschettu dělají v Itálii. Takže jsem ochotně převzala název a spojila si ho s touto verzí. No a doteď doma tyto chlebíky nazýváme po našem jako bruschetta. A asi je to srdeční záležitost, ale mám je mnohem radši než klasický předkrm bruschetta známý z Itálie. Na názvu ale vlastně vůbec nezáleží. Udělejte si tyhle chlebíčky taky a uvidíte, že je to skvělá varianta rychlé teplé večeře. 

Jo a ještě taková zajímavost. To je poprvé, co jsem dělala nějaké jídlo čistě a jen kvůli focení. Jak jsem psala, my si chlebíky děláme k večeři a jíme až kolem deváté večer. Tou dobou ale už není žádné světlo a tak bych nemohla udělat žádnou pěknou fotku. Takže jsem si extra porci chlebíčků připravila ještě dopoledne, abych vám mohla nabídnout i pěknou fotku ke koukání 🙂

Suroviny:
na 2 porce
2 malé ciabatty (plátky bílé bagety)
4 větší rajčata
2 jarní cibulky
1 stroužek česneku
100 g strouhaného sýra gouda
sůl, pepř
olivový olej
pár lístků bazalky
 
Postup:
Rajčata rozřízneme napůl a vydlabeme semeník i s tekutinou. Dužinu nakrájíme na malé kostičky do misky. Cibulku nakrájíme na kolečka i s trochou zelené části. Česnek buď nakrájíme nadrobno nebo prolisujeme a i s cibulkou přidáme k rajčatům. Zeleninu posolíme a necháme trochu odstát. Mezi tím si podélně rozřízneme ciabatty a troubu zapneme na 180°C. Rajčata pustí ještě trochu vody, tu slijeme pryč. Přilijeme asi lžíci panenského olivového oleje, opepříme a přidáme trochu sýra a nasekanou bazalku.
 
Zeleninou směs dobře promícháme a rovnoměrně jí rozdělíme na ciabatty. Každý kousek chleba pokryjeme strouhaným sýrem a dáme na plech vyložený pečícím papírem zapéct do trouby na cca 5-10 minut, než sýr zezlátne. Můžeme použít i funkci grilu.
 
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.