Koláčky se švestkami a hruškami

Tentokrát mám pro vás moučník přímo typický pro sklonek léta. Švestky s hruškami se k sobě pěkně hodí a možná se budete divit použitému balzamikovému octu, ale nebojte se – je to velmi povedená kombinace. Koláčky jsem dělala do malých formiček, takže i servírování je mnohem zajímavější než u koláče z plechu. Podzim se nám pomalu vkrádá do života, ale pojďme ho přivítat tímto receptem. A navíc – ještě tu máme babí léto, takže nezoufejte, bude ještě krásně 🙂

Suroviny:
na 6 koláčků
150 g vychlazeného másla
150 g třtinového cukru
270 g polohrubé mouky
1 lžička mleté skořice
50 g opražených lískových oříšků
6 zralých švestek
3 pevné hrušky
150 ml červeného vína
1 lžíce balzamikového octa
1 špalíček skořicové kůry
cca 5 lžic třtinového cukru
 
Postup:
Na plech si rozložíme pečící papír nebo pečící podložku a rozestavíme na ní 6 kulatých vykrajovátek (formiček bez dna), např. takových. V míse smícháme máslo s moukou a vytvoříme drobenku. Do každé formičky dáme na dno asi 2 lžíce drobenky a dobře jí na dně upěchujeme – bude sloužit jako korpus. Do zbytku drobenky vmícháme cukr, skořici i nasekané oříšky.
 
Na ovocnou náplň vypeckujeme švestky a nakrájíme na malé kousky, taktéž hrušky rozkrájíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců a nakrájíme nadrobno. Do rendlíku dáme hrušky i švestky, přilijeme víno, balzamikový ocet a přidáme skořici a cukr. Vše vaříme na mírném ohni asi 10-15 minut, dokud ovoce trochu nezměkne. Poté ho důkladně scedíme, ale tekutinu uchováme na pozdější omáčku. Ovoce rovnoměrně rozdělíme do formiček, navrch zasypeme drobenkou a lískovými oříšky a lehce upěchujeme.
 
Koláčky dáme do trouby předehřáté na 200°C s pečeme asi 25-30 minut, dokud jejich povrch nezezlátne. Když se pečou koláčky, připravíme si zatím omáčku. Do menšího rendlíku dáme zbylou šťávu z ovoce a povaříme pár minut, dokud se trochu nezredukuje a nebude mít hustší konzistenci.
Upečené koláčky necháme lehce zchladnout. Potom společně s formičkou přeneseme na talířky a teprve tam opatrně vykrajovátko sejmeme. Podáváme spolu se sirupem z ovocné šťávy. Koláčky jsou dobré teplé i studené. Jestliže nemáte 6 formiček, pečte koláčky na vícekrát.
 
 
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.