Tvarohová bábovka

Co si budeme povídat – upéct bábovku není bůhví jaké umění. Ale kdo z nás má pořád čas péct dvoupatrové dorty?  Tato tvarohová bábovka vás potěší příjemnou časovou úsporou, kterou využijete hlavně během pracovního týdne. Oproti klasickým bábovkám má však bezkonkurenční chuť, vláčnou strukturu a chutná vydrží několik dní. U nás tato tvarohová ty klasické výrazně převálcovala 🙂

Suroviny:
na velkou formu
4 vejce – oddělené žloutky a bílky
250 g tuku (napůl Hera a máslo)
250 g cukru krystal
250 g tučného tvarohu
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
špetka strouhané citronové kůry
tuk a polohrubá mouka na vysypání formy
moučkový cukr na posypání
 
na polevu
2 lžíce citronové šťávy
cca 100 g moučkového cukru
 
Postup:
Troubu rozehřejeme na 160 – 170°C. Formu na bábovku si vymažeme máslem nebo jiným tukem a vysypeme ji polohrubou moukou. Ve větší míse vyšleháme elektrickým šlehačem máslo a heru s cukrem a žloutky a citronovou kůrou. Do směsi přimícháme tvaroh.
V jiné míse vyšleháme do tuha bílky, které s společně s moukou (smíchanou s kypřícím práškem) postupně přimícháváme do tvarohové směsi. Výsledné těsto by mělo mít hutnou, tužší konzistenci. Formu naplníme těstem a pečeme ve vyhřáté troubě 30-40 minut až je těsto uvnitř pevné (test pomocí špejle).
Upečenou bábovku necháme nejdříve mírně zchladnout ještě ve formě a poté vyklopíme a buď pouze posypeme moučkovým cukrem nebo ji přelijeme citronovou polevou. Polevu připravíme jednoduše vymícháním citronové šťávy s cukrem. Poleva by měla mít středně tekoucí konzistenci.
 
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.