Gnocchi má rád snad každý, a proto receptů na ně není nikdy dost. Tentokrát vám přináším gnocchi zapečené v lahodné krémové omáčce ze dvou druhů sýrů, doplněné opečenými kapustičkami a křupavou slaninkou. Sýrová omáčka je skvělá i sama o sobě, takže jestli holdujete jednoduchosti, můžete si gnocchi zapéct jen s omáčkou. Ale bylo by škoda se ochudit o další chuťový rozměr, který získáte díky opečeným kapustičkám a křupavé slanince.
Suroviny:
na 4 porce
500 g bramborových noků
2 lžíce másla
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
500 ml polotučného mléka
70 g sýra gouda
100 g sýru roquefort nebo niva
300 g růžičkové kapusty
200 anglické slaniny vcelku
olivový olej
sůl, pepř, muškátový květ
Postup:
Růžičkovou kapustu očistíme a přepůlíme (případně rozčtvrtíme), dáme do mísy, zakápneme olivovým olejem, osolíme a dobře promícháme. Dáme péct do trouby (či horkovzdušné fritézy) do zlatohněda a poté dáme stranou. Mezitím nakrájíme slaninu na kostičky a opečeme na hlubší pánvi. Hotovou slaninu odložíme stranou a na stejné pánvi rozehřejeme máslo, přidáme mouky a důkladně prošleháváme až vznikne hladká jíška. Krátce provaříme a pak začneme za neustálého mícháme postupně přilévat mléko, až vznikne hladký bešamel.
Stáhneme teplotu a do bešamelu přidáme nahrubo nastrouhané oba druhy sýrů. Vše dobře promícháme a okořeníme podle chuti solí, pepřem a muškátovým květem. Se solí opatrně, sýry jsou přece jen slané samy o sobě.
Hotovou sýrovou omáčku odstavíme a dáme ve velkém hrnci vařit osolenou vodu a vaříme v ní gnocchi asi 1-2 minuty. Ihned poté gnocchi přesuneme do omáčky a je-li omáčka příliš hustá, můžeme přidat trochu vody z vaření. Do omáčky přidáme i kapustičky a slaninu a vše důkladně promícháme. Maličkou část slaniny s kapustičkami si já osobně nechávám stranou a posypu s nimi hotové jídlo.
Nočky v omáčce rozdělíme do zapékacích misek a dáme krátce zapéct pod gril dozlatova.